Mező László :
Abaújszántói sportkrónika 1934 - 2004.

 

Bevezető

Hét évtized a történelemben, egy-egy ország - megye vagy település életében sokak szerint talán nem számít hosszúnak. Egy sport-egyesület történetében azonban már jelentős jubileum. 1934-ben - tehát 70 éve - alakult meg Abaújszántó első sportegyesülete.

Ebből az alkalomból került kiadásra ez a sporttörténelmi munka.

Kutatómunkáim során sok helyen megfordultam az országban - nem csupán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - Tapolcán, Szombathelyen, Ajkától Martfűn át egészen Mátészalkáig. Eddig 28 munkám jelent meg nyomtatásban. Több lapul különböző településeken a fiókokban kiadásra várva. Összesen közel félszáz sporttörténeti könyvet készítettem el.

Kapcsolat

Nem hízelkedésbol mondom, de olyan nagy sportszeretettel mint ami Abaújszántó jelenlegi polgármesterére Soltész Zoltánra jellemző kevés helyen találkoztam. Azt, hogy a település sportélete az elmúlt évtizedben fellendült, új létesítményeket avattak, a labdarúgó csapat stabil NB III-as gárdának számít - főként az ő érdeme.

Természetesen egyedül senki sem, így ő sem lett volna képes az elért eredményekre. Több sportszerető ember segítsége, áldozatos munkája kellett ehhez. Miként a sportolók és edzők lelkes edzésmunkája nélkül sem örülhettek volna a szurkolók az elmúlt években annyi sikernek.

Amikor ehhez a sporttörténelmi munkához hozzáláttam tudtam mire vállalkozom, hiszen hetven év sajtótermékeit kellett átböngészni. Ez azonban kevés lett volna, mert sok éven át csak minimális adatokra bukkantam. A régi sportvezetők, sportolók visszaemlékezései tették teljessé ezt a kiadványt. Remélhetőleg egyetlen fontos adat, név, esemény sem maradt ki a könyvből. A terjedelem sajnos megálljt parancsolt, így nem tüntethettünk fel valamennyi felkutatott eredményt, mérkőzést, adatot. Igyekeztünk azonban úgy “sáfárkodni” az oldalakkal, hogy a legfontosabb események helyet kapjanak a kiadványban. Szerencsére rengeteg adat, relikvia, fénykép került elő a polgármester úr felkérésére a megkeresett szántói polgárok fiókjaiból. Mindegyiket természetesen nem “gyúrhattuk” bele a könyvbe. Szelektálnunk kellett. Itt is igyekeztünk a fontosság és sokszínuség elvét egyaránt figyelembe venni. Amennyiben néhány olyan személy neve mégis kimaradt volna, aki tevékenységével rászolgált volna a könyvbeli szereplésre, tőlük a kiadó nevében is elnézést kérek.

Végül azt kívánom - immár Abaújszántó város - sportolóinak, hogy a következő hetven év legyen az elsőnél is sikeresebb számukra, megnehezítve ezzel annak a krónikásnak a dolgát, akinek egyszer az a feladat jut majd, hogy például a 100 vagy 125 éves jubileumra készítsen a mostanihoz hasonló kiadványt.

Jó böngészést, kellemes időtöltést kívánok a könyvhöz mindenkinek!

A szerző

a lap tetejére>>